2015. január 4., vasárnap

1. POLCOS ÁLLVÁNYRENDSZEREK
1.1 SALGÓ POLCRENDSZER:


Munkám kapcsán sokszor kerülök olyan helyzetbe, hogy partnereinknek el szeretném mondani, milyen polcrendszer típusok kaphatók az itthoni piacon, mi a különbség az egyik illetve a másik rendszer között.Megpróbálom ezt itt, a bloggeren keresztül minél közérthetőbben elmagyarázni.Ha ötletetek, javaslatotok és nem utolsó sorban kérdésetek lenne, keressetek, mert nincsen hét új kérdés nélkül és valahol ez a cél, hogy tisztán lássunk ebben a témában is.Vannak olyan piaci szereplők, akik - tételezzük fel, hogy nem piacszerzés céljából hanem - nem kellő műszaki ismeret miatt a külföldről származó kapcsolható polcrendszert Salgó kapcsolható rendszernek nevezi. Salgótarjánban 1969 óta gyártják a - korábban Dexion-Salgó, ma Salgó, UNI és még ki tudja, hány néven illetett rendszert. Nem csoda, hogy vannak, akik a nagy, ipari polcrendszereket is Salgó polcnak nevezikHát nem. A Salgó polc egy csavarkötésű polcos állványrendszer elnevezése, és nem több...

  • Mi a különbség a Salgó, a Dexion-Salgó és a Dexion csavarkötésű állványok között?
Mindhárom típus kompatibilis egymással.
Ha valakinek otthon van régi Dexion - Salgó polcrendszere, azt ma is kiegészítheti új elemekkel.
  • Mit jelent, hogy egy állványrendszer csavarkötésű, vagy kapcsolható?
Csavarkötésű rendszereknél a polcok és a lábak összeillesztése csavarkötéssel történik, míg a kapcsolható rendszereknél az elemek illesztése valamilyen egyszerű kapcsolódó egységgel oldható meg. Utóbbi előnye, hogy a kivitelezés nagyságrendekkel gyorsabb, az állványrendszer átalakítása sokkal egyszerűbb. Ezáltal időt takarítunk meg. Az idő meg mint tudjuk, pénzt jelent.
  • Akkor felejtsük el a Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó csavarkötésű rendszereket?
Attól függ, mire akarjuk használni a Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó csavarkötésű rendszerelemeket.
Ha én polcrendszert szeretnék a raktáramba, már biztos nem csavarkötésű rendszert választanék, hanem valamilyen korszerű kapcsolható állványrendszert. Pl. az általunk forgalmazott ERREX polcrendszer remek választás :)

Más kérdés, hogyha meglévő a meglévő csavarkötésű rendszert akarjuk kiegészíteni, bővíteni, akkor választhatunk Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó típust, mert a hazai gyártás miatt ez a rendszer a legelterjedtebb, így kiegészítése meglévő elemekkel biztosított.

Másfelől a csavarkötésű rendszerelemekből, mint a gyerekek fémépítőjéből egyszerűen építhető lépcső, tartószerkezet. Jellemző, hogy amikor pl. ERREX kapcsolható polcrendszerből magam is galériát (Több szintes, járófelülettel rendelkező polcrendszert) tervezek, akkor a lépcsőt illetve a járófelületet, annak tartószerkezetét sokszor még Salgó vagy Dexion elemekből tervezem meg. 
  • Miért van az, hogy a Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó csavarkötésű rendszerek lábmérete és polcmérete nem metrikus osztású? Pl. a láb hossza 2000 mm helyett miért 1981 mm? A polc szélessége miért 915 mm?
A Dexion csavarkötésű polcrendszer elemek először Angliában készültek. Az ottani méretrendszer a coll mértékegység rendszeren alapul. A Dexion méretrendszer alapegysége a RASZTER (R) , ami 76,2 mm-nek felel meg. Az 1981 mm hosszú láb 26 R, vagyis 26 x 76,2 = 1981 mm. A 915 mm széles polc 12 R széles. (12 x 76,2 = 914,4 mm).
A hazai gyártás némileg alkalmazkodott a mi metrikus rendszerünkhöz, így már elérhető pl. a 600 x 1000 mm alapterületű polclemez is. De a lábak hosszmérete mindig is coll rendszerű maradt.
  • Mit jelent az, hogy alap és kiegészítő mező, vagy alapmező és fűzött mező?
Először is: mi a mező? Mi a raktártechnikában egy mezőnek azt az egységet értjük, ami rendelkezik lábakkal, polcokkal, merevítő- és kötőelemekkel. Az alapmező a Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó csavarkötésű rendszereknél négy tartólábbal (profillal) rendelkezik és a szükséges számú polcokkal. Ezen kívül tartalmazza mindazon kiegészítő elemeket, mely az összeépítéshez szükséges.
Az alapmező egy önállóan megálló, használható egység.
A kiegészítő mező az alapmezőhöz épített egység, vagy egységek. Így elmondható, hogy egy polcsor mindig egy alapmezőből és szükséges számú kiegészítő mezőből áll.
A Salgó polcrendszereknél a kiegészítő mező rendelkezhet két lábbal, de akár ugyanúgy négy lábbal is, mint az alapmező. Az utóbbi esetben a polcok terhelhetősége magasabb, hiszen a polcsarkok mindegyikét fogja a láb. Viszont ez a megoldás drágább (a plusz lábak miatt) mint a két lábas verzió. (Lásd a képet)
A webáruházunk kiegészítő mezői a Salgó polcoknál két lábbal rendelkeznek.
(A kapcsolható polcos állványrendszerek, de a rakodólapos állványrendszerek is alap- és kiegészítő mezőkből épülnek fel)